Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Standardní povrchové úpravy

Lak, olej, olej a vosk, olej a lak.

Standardní povrchové úpravy

Standardní povrchové úpravy pro dřevěné postele a příslušenství jsou - lak, olej, olej a vosk nebo olej a lak.

Lak

Tato povrchová úprava neovlivní barevné podání základní dřeviny. Velmi dobře chrání dřevěný povrch proti mechanickému i chemickému namáhání, dobře se čistí a udržuje. Používaný lak je od německé firmy OLI LACKE a konkrétně se jedná o jednokomponentní rychleschnoucí polyuretanový lak 7.20. Stupeň lesku je 3 - hedvábný mat.

Olej

Povrchová úprava olej je možná v bezbarvém provedení (natur) nebo v základních osmi barevných odstínech. Olej zvýrazňuje strukturu dřeva. Po nanesení se vsákne do dřeva a na povrchu není žádná ochranná vrstva - proto se tato povrchová úprava nedoporučuje na měkké dřeviny (např. smrk). Olejovaný povrch je matný.

Olej a vosk

Na olejovanou plochu se nanese vosk, povrch je polomatný. Vosk zůstane na povrchu, ale nechrání ho proti poškrábání nebo mechanickému poškození. Opět se příliš nedoporučuje na smrk. Tato povrchová úprava se také nedoporučuje na vodorovné plochy (např. deska nočního stolku), protože vosk se při vyšších teplotách rozehřeje (např. pokud na plochu postavíme horký hrnek s čajem nebo kávou). 

Olej a lak

Tato povrchová úprava kombinuje výhody oleje (zvýrazní dřevěný povrch) a laku (chrání povrch). 

Více informací můžete nalézt v oddílu e-shopu OLI LAKY - buď u jednotlivých produktů nebo v článcích Blogu.   

Na spodním obrázku je vzorkovnice olejů (nahoře dub, pod ním buk a dole smrk). Oleje (zleva) - bezbarvý (natur), bílý, bělený, šedý, teak, třešeň, mahagon, ořech a wenge.