Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Rozdíly mezi lazurami

Tenkovrstvé a silnovrstvé lazury.

Rozdíly mezi lazurami

Lazury chrání dřevo před působením povětrnostních vlivů. Kromě toho lze lazurami dřevěné povrchy barevně egalizovat čili sestejnit a dosáhnout jednotného barevného odstínu. Existují tenkovrstvé a silnovrstvé lazury. Jde zejména o to, jak lazury reagují na dlouhodobé působení povětrnostních vlivů a jak lze natřené povrchy opravovat či obnovovat. Stojíme před rozhodnutím, jakou lazuru kdy použít.   

Tenkovrstvé lazury

Lazury OLI jsou na bázi alkydových pryskyřic a olejů - patří mezi lazury tenkovrstvé. Tyto lazury na povrchu vytváří slabý ochranný film, přičemž se větší část lazury vsákne do dřeva. Tím, že je ochranná vrstva slabá a pórovitá, dokáže propouštět vlhkost v obou směrech. To znamená, že se vlhkost částečně dostane dovnitř, ale potom pronikne zpět k povrchu a odpaří se. Intervaly destrukce povrchu dřeva přítomností molekul vody jsou kratší. Tenkovrstvé lazury se zejména používají na dřevěné ploty, dřevěný zahradní nábytek, který zůstává dlouhodobě venku, nebo na dřevěná dětská hřiště.

Silnovrstvé lazury

Tyto lazury vytváří silný ochranný film. Hrozí zde ale nebezpečí, že stálým působením povětrnostních vlivů se v silném filmu vytvoří trhliny. Voda pak pronikne pod ochrannou vrstvu a začne pomalu narušovat strukturu dřeva. Proto jsou silnovrstvé lazury doporučovány tam, kde povětrnostní vlivy působí pouze částečně. Například jde o zastřešené venkovní dřevěné konstrukce, rozměrově stálé stavební prvky jako jsou okna, dveře, mechanicky namáhané výrobky a zahradní nábytek, který se uklízí pod střechu.

Údržba a obnova nátěrů

Povrchy dokončené tenkovrstvou lazurou se před obnovovacím nátěrem očistí a podle potřeby přebrousí. Potom se aplikuje nový nátěr.

U silnovrstvých lazur se musí zbytky ochranného filmu úplně odstranit. V tomto případě se jedná o obtížnější záležitost ve srovnání s lazurami tenkovrstvými.