Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Typy pružinových jader

Pružinová jádra včetně nepříliš známých.

Typy pružinových jader

Jádro Bonnell

Tento tradiční typ pružinového jádra je složen z pružin, které jsou ve své horní a spodní části propojeny spirálovým drátem. Počet pružin se vždy udává pro rozměr matrace 100/200 cm a je v tomto případě 207. Pružinové jádro se vyrábí s pružinami o síle drátu 2,2 mm a 2,4 mm. Matrace se silnějším jádrem jsou tvrdší a jsou určeny pro vyšší zátěž - označujeme je - H (např. Alma a Alma-H se silnějšími pružinami).

Matrace s jádry Bonnell se používají jak pro děti, tak dospělé, pro každodenní spaní i pro občasné na chatách a chalupách. Tam se využije jejich typická vlastnost, že jsou prodyšné a dobře odvětrávají vlhkost. Matrace se silnějším pružinovým jádrem najdou uplatnění při vyšším zatížení a v ubytovacích zařízeních - penzionech a hotelích. Pružinovým matracím příliš nevadí, když jsou zatěžovány různými hmotnostmi. I v luxusních hotelích se používají systémy s pružinovými jádry - jedno jádro je začalouněné do nosného rámu postele a pružinová matrace leží na něm. Tím jsou v sestavě dvě pružinová jádra nad sebou a výsledkem je dobré spaní a dlouhá životnost lůžka i při vysoké zátěži. 

Taštičkové jádro se soudkovitými pružinami

Tato jádra mají větší počet pružin (435) se slabším drátem (1,8 mm) a jsou vysoké 12 cm. Každá soudkovitá pružina je v samostatné látkové taštičce a má nahoře a dole menší průměr než ve svém středu. Propojení jádra je pouze mezi taštičkami a ne přímo mezi pružinami. Toto konstrukční řešení zajistí, že matrace s tímto jádrem se tvaruje precizněji podle zatížení a křivek těla, než je tomu u matrací s jádrem Bonnell.

Matrace s taštičkovým jádrem nejsou stavěné na příliš velké zatížení, ale spíše na komfortní spaní. Velmi také záleží, jaká se v matraci použije vrchní pěnová vrstva. Pokud se použije latex, studená nebo viskoelastická pěna, potom jsou matrace velmi příjemné. Existuje ještě jedna měkší verze taštičkového jádra s menším počtem pružin (338). Matrace s tímto jádrem mají v názvu - Soft (např. Elasta Soft, Akcenta Soft). Tyto matrace se hodí pro menší a střední zátěž a tam, kde je požadavek na měkkou matraci.    

Minitaštičkové pětizónové jádro

Minitaštičkové jádro má 900 pružin, sílu drátu 1,27 mm a v měkčích zónách 1,15 mm. Má poloviční výšku (6 cm) normálního taštičkového jádra. Matrace s tímto pružinovým jádrem řadíme jak mezi pružinové matrace, tak mezi kombinované s pružinami. Protože je jádro nízké, v matraci se více projeví polyuretanové vrstvy. U zkoušení se většinou nepozná, že jsou uvnitř pružiny, protože efekt zhoupnutí pružinových matrací je omezen. Výborné pružící vlastnosti ale zůstávají. Matrace s tímto pružinovým jádrem řadíme mezi matrace komfortní a luxusní - vždy jsou doplněny kvalitními pěnovými vrstvami.

Matrace s těmito jádry nejsou na trhu běžné - spíše působí exoticky. Také vyšší cena hraje při výběru roli, ale zatím se nám nestalo, že by zákazníci s těmito matracemi nebyli spokojeni.  

Mikrotaštičkové jádro

Novinka mezi pružinovými jádry - 990 pružin, síla drátu 1,15 mm, výška 2,5 cm. Toto velmi nízké jádro se používá k vylepšení pružících vlastností polyuretanových matrací. Mohlo by se zdát, že takto nízké jádro nebude mít v matraci smysl, ale opak je pravdou. Matrace jsou složené z kvalitní měkčí vrchní pěnové vrstvy, pod ní je pružinové jádro a spodní část matrace je již z tužších pěn. Lidé, kteří měli možnost si matrace s mikrotaštičkovým jádrem vyzkoušet, si chválili fakt, že je vršek matrace elastický a přizpůsobivý a spodní část je tužší.