Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Konstrukce matrací z PUR pěn

Jak má správná PUR matrace vypadat.

Konstrukce matrací z PUR pěn

Jak by podle nás měla správná polyuretanová matrace vypadat, budeme demonstrovat na matraci na horním obrázku - Star Plus (Star Plus-H).

Půdorysné zóny

Při pohledu shora je matrace rozdělena na 5 zón. Jádro má tužší střed, měkčí kraje a zeslabenou ramenní zónu. Rameno zde tvoří výraznější křivku, ale není tu už vysoká zátěž. Ramenní zóna je vyrobena symetricky i na straně u nohou, aby se matrace mohla otočit a nemusela se hlídat její poloha v posteli. Tyto zóny akceptují faktické rozložení hmotnosti v půdorysu.

Vrstvy matrace v řezu 

I v řezu by se dalo mluvit o zónovém uspořádání - vrchní velmi měkká vrstva z viskoelastické pěny, pod ní tužší, ale stále elastická studená pěna a tvrdší střed ze standardní pěny. V horní části jsou pěny schopné se vytvarovat podle zatížení a křivek těla a střední část zajistí, že nedojde k přílišnému propadu do matrace.

Použité pěny

Použité pěny jsou velmi kvalitní - zcela nahoře pěna viskoelastická s děrováním 5225, nad a pod středovou deskou studená pěna 4036 (u varianty -H 5045), střed ze standardní pěny 3545, vrstva zcela dole ze studené pěny 5038. Více o značení pěn naleznete v blogu Číselné značení pěn.

DvĚ Varianty pro Střední a vyšší zátěž

Existují dvě varianty této matrace Star Plus a Star Plus-H. U druhé varianty jsou dva profily s vyšší objemovou hmotností - tudíž matrace je stavěná na vyšší zátěž. Je také o něco tvrdší něž základní varianta.

Rozdílná tvrdost horní a spodní strany

Na vrchní straně je měkčí viskoelastická pěna a na spodní o něco málo tužší studená pěna. Pokud zcela nevyhovuje jedna strana, lze matraci otočit a zvolit druhou s o něco odlišnými vlastnostmi.

Odvětrání matrace

Odvětrání matrace je příkladné - odehrává se v prořezaných profilech ve střední části matrace, v děrované vrchní desce a i ve vlnkách spodní desky. Odvětrání tepla a vlhkosti z matrace je důležité k zachování hygienického prostředí (roztoči mají rádi teplo i vlhko).

Separační návlek

Na každém jádru matrace je nachází separační návlek. Ten slouží k bezproblémovému sundání a navlečení potahu matrace, pokud se rozhodneme potah vyprat. Na horní fotografii není separační návlek znázorněn. 

Výběr z potahů, které lze vyprat

Matraci si můžeme zakoupit s jedním ze třech různých potahů. Vždy je lze prát do 60°C. Základní potah je ze 100% polesteru, potah ve středu nabídky je s úpravou Aloe Vera (složení je 40% bavlny a 60% polyesteru) a na výběr je i potah s antibakteriální úpravou nanočásticemi stříbra Silver Protect (složení 40% Lyocel, 60% polyester). 

Výběr provedení potahu

Potah se standardně prodává se zipem po dvou stranách - jedné dlouhé a jedné krátké. Za malý příplatek lze objednat variantu se zipem dokola, který potah rozdělí na dvě části. Výhodou tohoto provedení je, že u sólo matrací (do rozměru 100/200 cm) se polovina potahu vždy vejde do běžných praček používaných v domácnostech.