Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Přírodní a syntetický latex

Z čeho jsou latexové matrace vyrobeny.

Přírodní a syntetický latex

V Evropě existuje několik velkých výrobců latexových jader - v Belgii, Itálii, Anglii a i v České republice je pobočka významné belgické firmy. Podle dostupných informací se pro výrobu latexových jader používá směs syntetického a přírodního kaučuku. Výchozí surovinou pro výrobu přírodního kaučuku je latexové mléko získávané z kaučukovníku. Kaučukovníkové plantáže jsou v Jižní a Střední Americe, v jihovýchodní Asii, např. v Indii nebo ve střední Africe. Při obnově plantáží se vytěžené dřevo zpracovává na cinkovanou spárovku, která je i u nás známá pod latinským názvem kaučukovníku - hevea. I z této dřeviny vyrábíme na přání postele.

Poměr syntetického a přírodního kaučuku

U běžné produkce standardních latexových jader výrobci uvádějí poměr syntetického kaučuku 80% k přírodnímu 20%. Syntetický latex má tu výhodu, že při dodržení výrobních postupů má vždy stejné vlastnosti. U přírodního kaučuku to ale neplatí. Záleží na počasí i dalších faktorech. Proto výrobci latexových jader přírodní kaučuk kupují z různých částí světa, míchají ho spolu a tím eliminují případné výkyvy kvality. Namíchanou směs pak přidávají do syntetického kaučuku.

Samozřejmě, že lze latexová jádra vyrábět i ze 100% syntetického kaučuku. Všeobecné mínění zákazníků je ale to, že přírodní kaučuk je lepší než syntetický, a proto se přírodní složka při výrobě latexových jader v hojné míře používá.    

Další kapitolou jsou latexová jádra ze 100 % přírodního kaučuku. Při hovorech s výrobci latexových jader jsme zjistili, že 100% může znamenat i 90% přírodního kaučuku a 10% syntetického kaučuku (stejně tak peří v prošívaných dekách označované jako 100% prachové je ve skutečnosti 90% prachového a 10% normálního peří). Pro tato jádra se musí používat přírodní kaučuk té nejvyšší kvality, aby byla zajištěna kvalita konečného výrobku. Také technologie výroby je náročnější než u běžných latexových jader, a toto všechno zvedá cenu konečného produktu.  

Kvalita latexových jader

Ať jsou poměry přírodního a syntetického kaučuku jakékoli, nejdůležitější je kvalita finálního latexového jádra. Ta je od renomovaných světových výrobců z velké míry zajištěna. Latexové matrace patří k tomu nejlepšímu, co se nabízí, mají největší životnost a snesou i velká zatížení. Velmi dobře se tvarují podle křivek těla, jsou vhodná na lamelové rošty s motorovým polohováním. Vyhoví i velkému počtu zákazníků. Zákazníci, kteří mají nějakou připomínku, říkají, že do matrace příliš zapadnou. Pro tyto případy máme v nabídce latexové matrace se středem vyztuženým kokosovými deskami, které tento pocit eliminují.