Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

"Zdravotní matrace"

Co znamená často používané sousloví.

"Zdravotní matrace"

Toto sousloví se začalo používat v devadesátých letech minulého století pro odlišení nepříliš dobrých polyuretanových (molitanových) matrací vyráběných v komunistické éře od nově prodávaných a většinou dovážených matrací s lepšími vlastnostmi. V pozdějších létech se na našem trhu začalo vyrábět a prodávat zboží srovnatelné s trhy západní Evropy, vznikala studia se zdravým spaním a situace se značně vylepšila - zdravotní matrace se staly standardem. V dnešní době se trochu zapomíná na to, jak by dobré matrace měly vypadat a příliš se upřednostňuje cena na úkor kvality. Proto je dobré si připomenout, jaké tehdy "zdravotní matrace" musely mít vlastnosti, aby se tak mohly nazývat.  

Nezávadné materiály

Matrace by neměly obsahovat materiály, které nějakým způsobem poškozují zdraví. V dnešní době se toto již neřeší, protože většina používaných materiálů je testovaná a certifikovaná.

Kvalitní materiály

Od takto označovaných matrací se očekávalo, že budou vyrobeny z kvalitnějších materiálů, které zaručí delší životnost. Vzpomínám si na nářky zástupce belgického výrobce latexových jader, kdy po dvaceti létech používání byla latexová jádra plně funkční a výrobci si museli platit reklamu s roztoči v matracích, aby přiměli zákazníky matrace vyměnit. 

Odvětrání matrací

Správná matrace musí řešit odvětrání vlhkého a teplého prostředí, které při spaní vzniká. Je to z hygienických důvodů, protože právě ve vlhkém a teplém prostředí se již dříve zmiňovaným roztočům daří. U polyuretanových matrací se to řeší nejčastěji prořezem v zónách matrací, pružinové matrace jsou na tom dobře, protože uvnitř jader je vzduch a latexové matrace jsou odvětrávány otvory, které směřují nahoru a dolů. Z těchto důvodu je také důležité, aby matrace ležely na prodyšném podkladu.

Potah, který lze prát 

Dnes většina matrací má snímatelný potah, který lze vyprat do 60°C, což bylo v minulosti spíše výjimečné. Při těchto teplotách se roztoči zničí. Provedení potahu, který bylo možné vyprat, se říkalo antialergické - dnes se k možnosti praní přidává antibakteriální úprava látek nanočásticemi stříbra. Veškeré tyto úpravy zvyšují hygienu spaní a usnadňují život lidem s alergiemi.

Schopnost matrace se tvarovat pod zatížením

Na matraci se dobře spí, pokud se umí precizně tvarovat podle křivek těla. K tomu můžeme dojít několika způsoby a u velmi dobrých matrací i kombinací těchto způsobů. Důležitý je výběr materiálu, zejména horní vrstvy matrace. Takového, aby byl elastický, prohnul se tam, kde je tlak a zachovával svoji původní výšku pokud možno všude jinde. Toto všechno by mělo platit po poměrně dlouhou dobu životnosti matrace. Toto nejlépe splňuje latexová deska, zajímavé jsou i vrstvy ze studené nebo viskoelastické pěny. 

Dalším důležitým prvkem je vlastní konstrukce matrací, která pomocí tvrdších a měkčích půdorysných zón lépe reaguje na faktické rozložení hmotnosti při ležení a spaní. Dalším důležitým bodem je uspořádání materiálů v řezu matrace. Správná je vrchní měkčí elastická vrstva a tužší střed nebo střed a spodek matrace (u nesymetrických matrací). 

Kombinace s lamelovými rošty

Toto téma souvisí s předchozím odstavcem. Kombinace matrace a lamelový rošt splňuje požadavek vytvarovat se podle zatížení lépe než samotná matrace. Do hry vstupuje výška a tvrdost matrace, vybavení lamelového roštu i hmotnost uživatele, ale v žádném případě není lamelový rošt zbytečný.

V dnešní době se sousloví "zdravotní matrace" používá daleko méně a v podstatě se již nepoužívá v popsaném kontextu - dá se říci, že dnes je nic neříkající. Přesto, pokud si kupujeme novou matraci a porovnáme si její vlastnosti s vlastnostmi, které by měla splňovat zdravotní matrace, uděláme si obrázek, jaká ta naše nová matrace vlastně je.