Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Používané názvosloví

PUR matrace ve skupinách.

Používané názvosloví

Nejvíce u polyuretanových matrací používáme opakující se názvosloví v názvech matrací. Takto označené matrace tvoří skupinu s mírně odlišnými vlastnostmi a parametry. Názvosloví si vysvětlíme na matraci Variant. 

Variant

Typ matrace, tato je konkrétně tvořená dvěma zónovými profily. Horní profil je vyroben ze studené pěny 4036 a spodní ze standardní pěny 3240 (význam označení pěn je v blogu Číselné značení pěn).  

Variant-H

Tato matrace má tvarově stejné profily, stejný typ používaných pěn, ale s odlišnou objemovou hmotností. Použita je studená pěna 5045 a standardní 3545. To znamená, že je matrace stavěná na vyšší zátěž a je tvrdší.

Výšku mají obě matrace stejnou a ve stejném potahu je nerozeznáme od sebe. Používají se samostatně, ale také velmi často do manželských postelí, kde má každý z páru odlišnou hmotnost.  

Variant Plus, Variant Plus-H

Takto označené matrace vychází ze základních typů matrací Variant a Variant-H, ale mají navíc do středu mezi dva profily vloženou desku z tvrdší polyuretanové pěny 3545. Matrace jsou pak vyšší a i o něco málo tvrdší než základní modely. 

Pokud bychom srovnali tvrdost matrací od nejmenší po největší, vyšlo by toto pořadí: Variant, Variant Plus, Variant-H, Variant Plus-H. 

Proč vlastně sdružujeme matrace do skupin? Je to z důvodu většího sortimentu, a tudíž i většího výběru při zkoušení matrací. Pokud si někdo vyzkouší matraci Variant, vyhovuje mu, ale chtěl by o málo tvrdší, zvolí se Variant Plus. Také v pořadí, v jakém jsou matrace seřazeny podle tvrdosti, jsou seřazeny podle únosnosti (od nejnižší po nejvyšší). V neposlední řadě toto seřazení platí i pro cenu. Někdy malý rozdíl v ceně umožní akceptovat konečnou cenu nákupu.