Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Dnes opomíjené pružinové matrace

Kvalitní pružinové matrace mají něco do sebe.

Dnes opomíjené pružinové matrace

Největší rozmach pružinových matrací byl v letech následujících po revoluci v roce 1989. Do té doby se vyráběly pouze "molitanové matrace". Název Molitan byl dlouhou dobu synonymem pro polyuretanovou pěnu (chráněná značka výrobce PUR pěn Gumotexu Břeclav). Protože matrace za éry komunistů nebyly příliš kvalitní (většinou 10 cm molitanu v třídílném provedení), byl nástup pružinových matrací vnímán jako vrchol luxusu.

V devadesátých letech se tedy prodávaly hlavně pružinové matrace, se kterými byli lidé spokojeni. Podíl na trhu latexových matrací pro svoji vyšší cenu byl menší. Výrobci polyuretanových pěn pak vyvinuli kvalitnější studenou pěnu, v dalších letech pak viskoelastickou pěnu a trh na to reagoval zvyšujícími se počty prodaných PUR matrací. Do toho zákazníci požadovali stále levnější pružinové matrace, výrobci a prodejci tomuto přání vyhověli, a tak se stalo, že laciné pružinové matrace přestaly být kvalitní. Pak přišly řetězce a ty začaly prodávat to, co si před nimi nikdo nedovolil - pružinové jádro v potahu z netkané textilie s názvem pružinová matrace. Tím se pověst pružinových matrací jako nekvalitních výrobků ještě posílila.

Na trhu se dnes nejvíce prodávají PUR matrace. Latexové mají svůj menší podíl na trhu, ale se stoupající tendencí. Pružinové matrace jsou dnes trochu opomíjené. Ne však v sektoru ubytovacích zařízení, kde při vyšší zátěži odvádí v poměru k ceně dobrou práci. Problém s pružinovými matracemi je ten, že když se vyrobí velmi kvalitní matrace, mají cenu blízkou latexovým matracím a lidé za ně nejsou ochotni tyto částky zaplatit. I pro výrobce nejsou pružinové matrace zas tak zajímavé, protože jsou na výrobu náročnější než polyuratanové.

Přesto si myslíme, že dobře postavené pružinové matrace mají své místo na trhu. Co se většinou o pružinových jádrech neví, že mají velmi dlouhou životnost. Pokud je pružinová matrace proležená a rozebere se, pružinové jádro je většinou v pořádku a deformované jsou polyuretanové vrstvy nad jádrem. Proto, když se použijí kvalitní vrchní vrstvy a matrace se uloží na lamelový rošt, jejich životnost přesahuje bez problému životnost polyuretanových matrací.

Velmi často se nám také stává, že zákazníci, kteří pružinové matrace nechtějí, na ně při zkoušení narazí a pak si je chválí. Ve skupině kombinované matrace s pružinami je houpavý efekt pružinového jádra potlačen a není tak jednoduché zjistit, že ležíme také na pružinách. Tyto matrace pak fungují jako polyuretanové s lepšími pružícími vlastnostmi.