Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Typy polyuretanových pěn

Popis a využití PUR pěn v matracích.

Typy polyuretanových pěn
Standardní pěny

Tyto pěny se začaly vyrábět jako první. Časem se technologie výroby zdokonalovala a pak přišla snaha vylepšit vlastnosti standardních pěn. Tak přišly na svět studené pěny a nakonec viskoelastické. K pochopení rozdílu mezi pěnami je dobré vědět, co znamená čtyřčíslí, kterými se pěny značí (více na toto téma v blogu Číselné značení pěn). První dvojčíslí znamená objemovou hmotnost v kg/m3. Tato hodnota má vliv na únosnost, životnost i cenu matrace. Druhé dvojčíslí značí odpor proti stlačení - laicky zda je pěna měkčí nebo tvrdší.

Standardní pěny se používají tam, kde potřebujeme spíše tvrdší pěnu - u dětských matrací, do tvrdších středů matrací nebo tam, kde zákazníci požadují tvrdší a lacinější matrace.

Pokud bychom chtěli vyrobit matraci ze standardních pěn, která bude mít velmi velkou únosnost, zvyšovali bychom objemovou hmotnost. Současně by se ale u těchto pěn zvedal i odpor proti stlačení - to znamená, že by tato matrace byla příliš tvrdá. Tento problém řeší tzv. studené pěny.

Studené pěny 

Studené pěny se takto nazývají, ale nemá to nic společného s teplotou výsledného produktu - jedná se o to, že se vypěňují za nižších teplot a pomaleji než pěny standardní. Tímto procesem vzniknou ve studené pěně větší buňky a pěna je více elastická i prodyšná ve srovnání s pěnou standardní.

A nyní zpět k problému s velmi únosnou matrací. U studených pěn platí, že i při vyšších hmotnostech pěn lze dosáhnout nižšího odporu proti stlačení. Přeloženo - můžeme vyrobit i únosnou matraci, na které se nechá ještě spát.

Viskoelastické pěny 

Vychází ze studených pěn a mají tu vlastnost, že se vzrůstající teplotou měknou. Původně se tyto pěny používaly pouze do antidekubitních matrací. Princip fungování spočívá v tom, že se dlouhodobě ležící obtiskne do pěny, čímž se zvětší kontaktní plocha, a tudíž sníží tlak od matrace. Při kontinuálním používání je také matrace vždy zahřátá, což znamená, že je pěna stále velmi měkká.

Později se viskoelastické pěny začaly používat i do matrací pro běžný prodej. Zde se tyto měkké pěny používají na vrchní straně, přičemž vhodná výška je okolo 3 cm. Pokud by byla výška větší, docházelo by ke stejnému efektu jako u antidekubitních matrací, což je poměrně nepříjemné a hůře se i z matrace vstává. V malé vrstvě vše funguje, jak má a matrace s těmito pěnami jsou u zákazníků oblíbené.

Barva pěn

Na závěr jednu poznámku k barvám pěn. Barevné rozlišení pěn se používá pouze proto, aby se jednotlivé pěny nezaměnily ve výrobě. Až v poslední době se barvy začaly používat i jako designová záležitost jádra matrace - zejména jde o syté signální barvy. Není to úplně ideální, protože přidávané barvy do pěn jejich kvalitu rozhodně nezvyšují.