Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Rošty podle polohování

Možnosti polohování roštů.

Rošty podle polohování

Pokud jsou polohovací rošty složené do základní vodorovné polohy, fungují s matrací stejně jako rošty nepolohovací. Záleží tedy čistě na úvaze, zda budu polohování potřebovat a používat. V jednotlivých skupinách roštů jsou vždy rošty Fix - nepolohovací, Flex - polohovací u hlavy a nohou a Mot - s motorovým polohováním. Skupina roštů Twin navíc standardně nabízí rošt Flex HL - polohování pouze u hlavy. V ostatních skupinách se toto polohování vyrábí na přání.

Rošty nepolohovací Fix 

Ve skupině jsou tyto rošty vždy nejlevnější a také nejprodávanější, protože ne každý polohování chce. Tento typ roštů je také nejvhodnější pro atypické délkové rozměry nad 200 cm. Nejdelší rošty, které jsme vyráběli, měly na délku 250 cm. Lamelové rošty bez polohování doporučujeme také při vysokém zatížení, kde absence pohyblivých částí snižuje riziko nějakého problému.  

Rošty s ručním polohováním Flex a Flex HL

Polohované díly se zvedají jen do určité výšky - na fotografiích jsou polohy blízko maxima. Polohování u nohou se nepoužívá při spaní přes noc, ale je určeno pro relaxaci a odpočinek po dlouhodobém stání. Napolohování u hlavy naopak někteří přes noc využívají, další použití může být při nachlazení. Díl u hlavy se nepolohuje tak vysoko, aby vytvořil polohu vhodnou pro čtení.

Polohovací části jsou osazeny 12-ti polohovým kováním. Kování funguje tak, že při pohybu nahoru západka vždy zapadne do vyšších stupňů a pokud přestaneme zvedat, polohovací díl zůstane v dané poloze. Když chceme vrátit napolohovaný díl do základní vodorovné polohy, je nutno ho nejprve nadzvednout do polohy maximální, kování se odaretuje a díl pak můžeme sklopit. S polohovacími částmi roštu manipulujeme pomocí plastových držátek. 

Rošty s motorovým polohováním Mot

Nejlepší ergonomii a největší komfort zajišťují lamelové rošty s motorovým polohováním. Největší výhodou je zvedání dvoudílné části až do sedu, pevný střední díl a zvedání dvoudílné části u nohou s přirozeným ohnutím nohou v kolenou. Při polohování ležíme v posteli a dálkovým ovladačem volíme hlavu nebo nohy a směr nahoru nebo dolů. Tyto rošty si kupují dvě skupiny zákazníků - ti, kteří chtějí v posteli více " bydlet" - číst, dívat se na televizi, pracovat s notebookem atd. a druhou skupinu zákazníků tvoří méně pohybliví lidé nebo lidé po úrazech, kterým motorové polohování usnadňuje uléhání a vstávání.

Více informací můžete nalézt také v blogu Latexové matrace a motorové rošty.