Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Výběr olejů

Informace o použití olejů.

Výběr olejů

Při výběru konkrétního typu vhodného oleje si musíme uvědomit, zda bude olejovaný výrobek nebo olejovaná plocha v interiéru nebo exteriéru, zda bude povrchová úprava prováděna pouze olejem nebo olejem s voskem, jakému namáhání budou olejované plochy vystaveny, jakým způsobem budou oleje zpracovány, zda se jedná o první olejování dřeva bez povrchové úpravy nebo potřebujeme provést údržbu a oživení povrchu atd. Tyto možnosti popisujeme níže spolu s názvy a stručnou charakteristikou vhodných olejů.

Interier nebo exteriér

V interiérech používáme oleje bez vosku Projektöl (bezbarvé provedení a několik barevných variant), HS Profiöl (bezbarvý) a HS Coloröl (barevné varianty oleje HS Profiöl). Dále jsou pro interiér určené bezbarvé oleje s voskem Hartwachsöl, HS Hartwachsöl a jeho 2K varianta - HS Hartwachsöl + tvrdidlo. Do skupiny interiérových produktů můžeme přidat ještě údržbové přípravky Holzpflegeöl (na ošetření olejovaných ploch) a Holzpflegewachs (na ošetření voskovaných ploch).

Pro exteriér jsou určeny oleje bez vosku Yacht Teaköl bezbarvý a Yacht Teaköl v barvě teak.

Olej nebo olej s voskem    

V případě, že se povrchová úprava provádí pouze olejem, není povrch ničím chráněn, protože se olej vsákne do dřeva. Vzhled dřeva je surový matný. Pokud použijeme olej s voskem, vosk zůstane na povrchu a tvoří hedvábně matnou ochrannou vrstvu. Vosk mírně změní vzhled dřeva, povrch se lépe čistí a je více chráněn proti vodě. Vosk ale nevytvoří neprodyšnou vrstvu - dřevo může dále dýchat.

Oleje - Projektöl, HS Profiöl, HS Coloröl, Yacht Teaköl, Holzpflegeöl.

Oleje s voskem - Hartwachsöl, HS Hartwachsöl, HS Hartwachsöl + tvrdidlo.

Poznámka - pokud je plocha pouze naolejovaná a použijeme údržbový přípravek Holzpflegewachs, dodáme na plochu voskovou ochrannou vrstvu, takže výsledek je podobný, jako kdyby byla plocha upravena olejem s voskem.

Malé nebo velké namáhání povrchu

Je rozdíl, jestli provádíme povrchovou úpravu na dřevěném nábytku, stolové desce, schodišti nebo dřevěné podlaze. Také je rozdíl jestli je dřevěná podlaha v domácím nebo veřejném prostoru. Pokud chceme, aby povrchová úprava byla perfektní i po delším užívání, přizpůsobíme tomu výběr produktu.

Malé a střední namáhání - olej Projektöl, olej s voskem Hartwachsöl.

Střední a vysoké namáhání - olej HS Profiöl (a jeho barevné varianty HS Coloröl), olej s voskem HS Hartwachsöl.

Velmi vysoké namáhání - olej s voskem HS Hartwachsöl + tvrdidlo.

Ruční nebo strojní zpracování

Ruční zpracování -  Projektöl, Hartwachsöl - jsou řidší a pronikají hlouběji do povrchu dřeva. Díky tomu jsou dobře zpracovatelné ručně, snadno se padují a leští.

Strojní zpracování - HS Profiöl (včetně barevných variant HS Coloröl), HS Hartwachsöl, HS Hartwachsöl + tvrdidlo - jsou hustější, mají vysokou odolnost proti mechanickému namáhání, a tím i delší životnost. Ruční zpracování (padování a leštění) je namáhavější. Zkratka v názvu HS (High Solid) označuje vysokou kvalitu oleje.

První povrchová úprava nebo pravidelná údržba

Pokud provádíme první povrchovou úpravu na surový materiál, doporučujeme používat výše zmíněné produkty s výjimkou údržbových přípravků -  Holzpflegeöl (na ošetření olejovaných ploch) a Holzpflegewachs (na ošetření voskovaných ploch).