Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Moderní povrchy Antigue a Vintage

Povrchové úpravy s efektem starého dřeva.

Moderní povrchy Antigue a Vintage

Dříve to bylo tak, že se ze starých výrobků vhodnými povrchovými úpravami dělaly výrobky vypadající jako nové. Nyní se efektovými prostředky dělají z výrobků nových výrobky vypadající jako staré a různě opotřebované. Většinou se to provádí u nábytku a dřevěných podlah. Dobře nám k tomu slouží efektové prostředky OLI NATURA Antique a OLI NATURA Vintage.

OLI NATURA Antique

Antique je prostředek, který se vyrábí ve třech provedeních k vytvoření efektu starého dubového dřeva, a to louhovaného, zakouřeného a černě zakouřeného. Je snadno zpracovatelný, pachově neutrální. Je to ekologická a zdravotně nezávadná alternativa k tradičnímu louhování a čpavkování dubového dřeva. Na jiných dřevinách neobsahujících třísloviny se efekt zestárnutí neprojevuje. Princip působení spočívá v reakci s tříslovými kyselinami obsaženými v dubovém dřevě. Hodí se nejen pro řemeslné, ale i průmyslové použití a při aplikaci nedochází k žádnému leptání ani jinému zdravotnímu zatížení. Nezbytně nutná je konečná úprava pomocí olejů OLI NATURA. K dosažení a zesílení oblíbeného „white wash“ nebo „black wash“ efektu doporučujeme následné dokončení bílým nebo šedým olejem.

OLI NATURA Vintage

Vintage je disperzní podkladová barva, určená pro povrchové úpravy drásaných dřevěných ploch – nejčastěji smrkových nebo dubových. Nejlepší výsledky jsou na dřevinách s výraznou kresbou letokruhů. Barva se vyrábí v odstínech RAL, nanáší se stříkáním, válcováním nebo natíráním štětcem. Dojem opotřebovanosti vzniká tak, že se drásaný povrch s aplikovanou barvou záměrně lokálně probrušuje. Barva na povrchu potom vypadá tak, jako by se jednalo o zbytky staré, nedokonale odstraněné barvy. Lze také aplikovat dvě barvy (jedna z nich je většinou bílá) pro vytvoření zajímavého dvoubarevného efektu. Z nanesených barev je výraznější ta, kterou jsme aplikovali jako druhou. Povrch dokončujeme OLI NATURA oleji nebo při vyšším namáhání (např. u podlah) OLI AQUA laky.      

KREATIVNÍ PŘÍSTUP

Existuje celá řada způsobů jak (pomocí kombinací barev Vintage, barevných olejů, reaktivních prostředků Antique a způsobů probrušování do spodní barvy nebo až do dřeva) dosáhnout působivých výsledků. Tyto povrchové úpravy jsou hodně náročné – jak časově, tak i finančně, ale výsledek je vždy zajímavý a originální.